קליפים מוזיקליים


הבניה חברתית: הבניה חברתית היא התהליך שבו מעוצבת המציאות על ידי אינטראקציה של חברים בתרבות או בחברה מסוימת. בבסיס המושג נמצאת ההבנה שמה שנתפס כמציאות מוצקה הוא תולדה של דפוסי התנהגות ואינטראקציות חברתיות. דוגמאות מובנות מאליהן של אובייקטים הנוצרים בהבניה חברתית הן משחק, שפה, תארים אקדמיים, כסף, ועוד. המונח משמש גם לציון מושגים ששאלת היותם מובנים חברתית שנויה במחלוקת, כמו לאום, מעמד, מגדר, דת, ועוד.
דנוטציה: רמה תיאורית. מה שיש בתמונה. דימוי חזותי של האובייקטים המצולמים שכדי להבינו נדרש ידע בסיסי. המשמעות המלונית של המילה. לדוגמה, "עץ". המשמעות המילונית היא גזע, עלים, שורשים וכו', דהיינו, הגדרה בסיסית מילונית של המילה "עץ". זוהי בדרך כלל הגדרה מוסכמת כללית בכל חברה.
קונוטציה: המשמעות הנוספת, הנלווית, שניתן להסיק ממה שרואים או קוראים. האסוציאציה, הפרשנות. הקונוטציה היא ברמה גבוהה יותר של הפרשנות ושל המשמעות. היא תלוית הקשר, תרבות, חברה, גיל, מגדר, וכל מה שקשור לנמען. לדוגמה, המושג "עץ" יעלה לנו בראש אסוציאציה של שורשיות, הצלחה, שגשוג, בית.
מיתוס: המשמעות האידיאולוגית של הסימן, המבוטאת באמצעות הקונוטציה. המיתוס הוא מערך סמוי של כללים, מוסכמות וקודים שבאמצעותם המשמעויות הספציפיות נעשות אוניברסליות. מיתוס הוא ביטוי לערכים תרבותיים מרכזיים המהווים בסיס לתפיסות עולם כוללות.
הכחדה סמלית (סימבולית): היעדר ייצוג או ייצוג מצומצם, מעוות ושלילי של קבוצה מסוימת באמצעי המדיה. הכחדה סימבולית או אפליה בייצוג של קבוצה מסוימת במדיה משמעותה מחיקת קיומה של אותה קבוצה כקבוצה בעלת זהות ייחודית הזכאית לשוויון זכויות חברתי.
מגדר – (ג'נדר –
Gender): מונח המציין הבדלים בין נשים לגברים שמקורם בחברה ובתרבות ולא בביולוגיה. מבחינה ביולוגית, המונח מין (sex) מתאר אנשים כזכר או נקבה על פי מאפיינים פיזיולוגיים בסיסיים (כגון כרומוזומים ואנטומיה של איברי מין). המגדר, לעומת זאת, הוא התרגום החברתי של המין, והוא מתייחס לקטגוריות של גבר ואישה ולציפיות החברתיות מהם. הקטגוריות הדומיננטיות במגדר הן הקטגוריות הגבריות והנשיות הנתפסות כהפוכות ומשלימות זו את זו, ומקושרות עם שני סוגי מאפיינים, בהתאמה. קבוצות מאפיינים אלו הן היבטים של תפקידי מגדר (אתר ויקיפדיה).
סוציאליזציה (חִברוּת): חִברוּת הוא התהליך שבאמצעותו לומד היחיד את תפקידיו בחברה. זהו תהליך איטי, ממושך וכמעט בלתי פוסק, שבמהלכו רוכש אדם את הנורמות והערכים המרכזיים של החברה הסובבת אותו. בתהליך זה מתעצב האדם מבחינה נפשית וגופנית דרך ההתנסות במצבים חברתיים, מפתח אופי חברתי ומסוגל לקחת חלק בחיים חברתיים. תהליך החִברוּת מתרחש כאשר הפרט מקיים מגע עם גורמים שונים שמשפיעים על חינוכו והתפתחותו. מקובל למנות מספר סוכני חִברוּת עיקריים: א. הורים ובני משפחה. ב. מסגרות – בית ספר, צבא, מקום עבודה. ג. חברים, ובמיוחד קבוצת השווים. ד. אמצעי התקשורת. אמצעי תקשורת ההמונים (טלוויזיה, רדיו, עיתונות, קולנוע, פרסומות וכו') הם אחד מסוכני חִברוּת רבים בחברה. למעשה, התקשורת היא סוכן החִברוּת הקבוע והיציב מכולם שמלווה את האדם מינקות ועד זקנה.
סטריאוטיפ: מקור המילה סטריאוטיפ בשילוב המילים סטריוס, שפירושו מוצק, וטיפוס, שפירושו חותם. הסטריאוטיפ הוא סוג מיוחד של מושג חברתי. הוא מראה איך קבוצת בני אדם נתפסת בעיני קבוצה אחרת. הכוונה היא לסוגים שונים של קבוצות: עדתיות (רוסים, מרוקאים) מגדריות (נשים, גברים), אמונה (דתיים, חילונים), מראה (בלונדיניות...) וכו'. זוהי הכללה הנוגעת למאפיינים של קבוצה חברתית, והחלת מאפיינים אלה על כל החברים באותה קבוצה. ההכללה יכולה להיות חיובית או שלילית.
פוסט-מודרניזם: מונח מקובל בקרב חוקרים והוגים רבים לציון תגובה, ואף דחייה, לתקופה המודרנית ולערכיה – שינוי תפיסת המציאות ברבדים התרבותיים, הכלכליים, הפוליטיים והחברתיים. פירוש המילה מודרנוס בלטינית הוא "של ההווה", ופוסט פירושו אחרי. כלומר, אחרי ההווה, אחרי החדשנות. הפוסט-מודרניזם שובר את מוסכמות העבר וההווה, והוא המודרני והחדשני (גורביץ', ד' , 1997, פוסט מודרניזם, דביר). באמנות מדובר בשבירת תפיסות המציאות וביצירת מציאות חלופית.
קליפ: יצירה טלוויזיונית (לעיתים קולנועית) קצרה, שיש לה פסקול מוזיקלי (עם או ללא מילים), ונלווה לה רצף דימויים חזותיים. קליפ הוא למעשה ז'אנר בפני עצמו שמשפיע על ז'אנרים אחרים (פרסומות, סרטים וכו') ומושפע מהם. כיום ניתן לראות כיצד משתמשים בשפה הוויזואלית של הקליפ בכל מקום, אפילו בחדשות. קיים גבול דק בין קליפ מוזיקלי לפרסומת טלוויזיה המבוססת על מוזיקה. גם פרומו הוא סוג של קליפ, אשר דוחס תוכן לפרק זמן מינימלי למטרות מסחריות. הפרומו כולל קטעי סצנות, הגדרה של רוח התוכנית שמקדמים, סוג המוזיקה שמלווה את הפרומו, וכן צילום ועריכה מהירים שמתאימים את עצמם לתוכן הפרומו.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה